Godenplaats
Rond het jaar 1100 heette Woensel anders, namelijk Gunsela. En dat betekent: ‘bos van Wodan’.
In de Germaanse mythologie is Wodan de Vader van de Goden. In de Noorse mythologie heet hij Odin. Deze Vader der Goden dronk elke morgen uit de bron van Mimir. Mimir is de drager van de oerherinneringen van de wereldwording. Deze bron gaf Wodan (Odin) toegang tot hogere wijsheid.
In de achtste eeuw werden onze streken gekerstend. De mensen moesten hun geloof in de Germaanse religie afzweren en hun geloof bevestigen in de Christelijke God via een doopgelofte. Wodan moest afgezworen worden. Maar het feit dat Woensel (Gunsela) nog vier eeuwen later het bos van Wodan bleef, laat zien dat het geloof in Wodan heel sterk was en op bepaalde plaatsen bleef voortleven.
Woensel, woensdag, Wodansdag. In het Frans is woensdag mercredi. Mercuriusdag. Mercurius, de Romeinse godheid, die de bode der Goden genoemd werd.
De Romeinen werden in het jaar 9 door Germaanse stammen verslagen in het Teutoburgerwoud.
De Romeinse invloed ging uiteindelijk toch wel zover dat Wodan gelijkgesteld werd aan Mercurius.
Wodansdag werd hier woensdag en in het Frankische rijk mercredi.
Toch frappant dat Mercuur als therapeuticum gevestigd is in Woensel, het oude Wodansbos. Een plaats die honderden jaren gezien werd als heel bijzonder, anders zou er niet deze naam aan gegeven zijn!
En als we dan toch met goden bezig zijn, gaan we er nog maar even mee door, want in de kruidentuin kunnen we ze ook tegen komen.
Artemisia, citroenkruid, genoemd naar Artemis, de Griekse godin van de jacht.
In mei waren de tuinvrouwen van de kruidentuin op bezoek in de mooie kruidentuin van Croy bij Aarle-Rixtel en zagen daar het citroenkruid, ook wel Artemisia abrotanum genoemd.
In de elfde eeuw zei men van deze plant dat zij ‘evenveel gunstige eigenschappen bezat als bladeren’. En dat betekent nogal wat, want de plant heeft heel veel fijne dunne blaadjes.
Bij wrijving ruikt het heerlijk naar citroen. De smaak is wat bitter.
De werking komt overeen met de Artemisia vulgaris, ofwel bijvoet. Dat betekent volgens verschillende kruidenboeken dat een thee (10 gram op een halve liter water) versterkend werkt op de maag, verstopte lever en nieren opent en bevorderend werkt op de spijsvertering en ontwatering. Ook helpt de thee tegen bloedarmoede en nervositeit.
Het is een mooie plant die ook nog de gezondheid kan bevorderen. Aan te bevelen dus! Inmiddels is het citroenkruid te zien en te ruiken in de Mercuurtuin.
Geraadpleegde en aanbevolen boeken:
Opkomst van het Christendom in de Lage Landen. Impulsen voor nu?
Siegwart Knijpenga, ISBN 978 90 816799 1 6 | nur 704
Etymologisch woordenboek
De herkomst van onze woorden.
Dr. P.A.F. van Veen en dr. N. van der Sijs, ISBN 978 90 6648 875 5
Margreet Voorhoeve