Hoe verder?
Ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra mogen in de toekomst privékapitaal aantrekken en winstuitkeringen doen. Met dit voorstel zet de minister van volksgezondheid Edith Schippers een volgende stap naar marktwerking in de zorg. Aldus een bericht in Trouw van jl. 10 februari.
Toen ik dit las, vroeg ik me af hoe het zou zijn als therapeuticum Mercuur hiervoor zou kunnen kiezen. Mercuur als winstgevend object, aantrekkelijk voor investeerders zoals bijvoorbeeld een farmaceutisch bedrijf. Wat zou ik daar als vrijwilliger van Mercuur dan van denken? Ik zou mijn werk in de tuin en voor de Nieuwsbrief niet meer willen doen, want ik zou me dan druk maken voor anonieme op winst beluste investeerders. Terwijl ik nu probeer meerwaarde te creëren voor patiënten onderling. Dat is toch heel wat anders!
Het wetsvoorstel zal er hopelijk toe bijdragen wakker te worden voor de gevolgen van het heilige idee van de marktwerking.
Winst maken of samenwerken, coöperatie? Wat draagt het meest bij aan een goed leven voor iedereen in onze maatschappij? Er is nog veel te doen!
Verkwikkend kruid
Hoofdpijn, darmkramp, behoefte aan een verkwikkende slaap als het allemaal wat teveel wordt. We hebben er allemaal weleens last van.
Al duizenden jaren wordt er gebruik gemaakt van planten, die ons leed kunnen verlichten.
‘Zijn geur maakt de ogen helder, omdat hij de kracht van zeer sterke en ook de nuttigheid van zeer bittere specerijen heeft’ aldus Hildegard van Bingen in de twaalfde eeuw over de ons welbekende lavendel (Lavandula vera).
In de tijd van Hildegard werd het ruiken aan de echte lavendel in verband gebracht met het sterven van de luizen, die men bij zich droeg. Door veel lavendelgeur op te snuiven zou de mens zelf veranderen en de luizen zouden daardoor geen zin meer in hem hebben.
De Grieken en Romeinen legden twijgjes tussen de kleren om luizen te verjagen.
Voor de aangename geur leggen wij nog steeds zakjes met lavendel in de linnenkast.
Naam
De zacht zoete zomergeur van lavendel is terug te vinden in de naam. Lavandula is een samenvoeging van de betekenissen ‘wassen’ en ‘zoet’. Lave betekende in het Oud Duits zoveel als reinheid en schoon wasgoed. Dula, dulce, betekende zoet. Het Latijnse woord Lavare betekent wassen. Ons woord ’laven’ is verkwikken. Als je je wast, verkwik je jezelf. Denk aan ons woord ‘lavet’ voor een ronde badkuip op aanrechthoogte waar men zich waste en de was in deed. In het huis waar ik veertig jaar geleden woonde was zo’n installatie aanwezig.
Groei
Lavandula vera, de echte lavendel, is een (winterhard) houtige struik die stengels vormt waarlangs trosjes met grijs/groene naaldachtige blaadjes groeien. De trosjes hebben wat korte en twee lange blaadjes. Voor de bloei schiet de stengel omhoog en vormen zich de etages met paars/blauwe bloempjes. Het lijken aren. Per etage zitten zes tot tien bloempjes. Alles ziet er netjes en geordend uit. De kleur is zo kenmerkend, dat we zelfs spreken over lavendelkleurig. De plant houdt van warmte en licht, maar ook van zilte zeelucht, net als de rozemarijn (ros marinus, dauw – zee).
In de Mercuurtuin zoekt de lavendel zelfs de richels tussen de stoep en de muur op!
Gebruik
Thee van bloemen en blaadjes is geschikt bij bloedaandrang naar het hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid en flauwvallen. Ook goed te mengen met andere zenuwstillende kruiden zoals melisse, wijnruit en ereprijs.
Voor een verkwikkende slaap en tegen hoofdpijn gebruik je een mengsel van lavendel, tijm, melisse en Sint Janskruid in het hoofdkussen.
Ook helpt lavendel bij krampen, gisting, slechte adem, nerveuze klachten en spierspanning.
Vanwege de antiseptische werking is het ook op wondjes toepasselijk.
Lavendelolie maak je door een handvol bloemen in ¾ liter olijfolie drie weken lang te laten trekken en dan te zeven.
Als je aan de dagelijkse gemengde kruidenthee altijd iets lavendel toevoegt, ben je verzekerd van de heilzame werking van dit geurige kruid.
Margreet Voorhoeve
Bron: Flora’s kus, uitgave van Weleda Nederland
ISBN 90-75885-03-2