Met het hart
Het hart is het centrum van ons lichaam. We beleven het als het middelpunt van ons zijn, van ons hele wezen. Wanneer we immers onze woorden kracht bij willen zetten of ons ik willen aangeven, wijzen we naar de plaats waar ons hart zich bevindt. We voelen dat er in het hart andere krachten zijn dan in het hoofd.
In het boek De kleine prins vanAntoine de Saint-Exupéry wordt aan de kleine prins een geheim meegegeven: ‘Alleen met het hart kun je goed zien, het wezenlijke is onzichtbaar voor het oog.’
Onze ogen zijn niet bij machte het wezenlijke waar te nemen. Daar hebben we echt het hart, ons meest persoonlijke orgaan voor nodig. Het is ook ons warmte orgaan, waarmee we letterlijk voor iets warm kunnen lopen.
Toon Hermans zegt het zo:
‘Het leven heeft mij dag aan dag
heel duidelijk laten blijken,
de mooiste dingen die je ziet,
die zie je, zonder te kijken.
Ze blijven bij je bovendien,
je hebt ze met je hart gezien.
Toch worden we er van afgehouden met het hart te kijken. We menen met de ogen meer te zien en durven ons hart niet te vertrouwen. Dat is onze onzekerheid.
Het is ook gecompliceerd, want er speelt van alles mee in ons hart. Een zuiver hart is niet iets wat er zomaar is. Hiervoor moeten we verwondering, onbevangenheid, onbevooroordeeldheid, liefde en vertrouwen oefenen. Bij jonge kinderen kunnen we veel van deze eigenschappen nog waarnemen.
In het evangelie van Mattheüs, (19, vers 14) en ook bij Marcus en Lukas kunnen we lezen dat Christus zegt: “Wie zijn zoals de kinderen, hebben in zich het Rijk der hemelen.” Het Rijk der hemelen kunnen we ontmoeten in het zuivere hart, het hart dat het wezenlijke kan waarnemen. Laten we dan vooral het hart sterken met kruid dat er voor geschapen is.
Hartgespan
Het is in Nederland een vrij zeldzame plant die toch een paar jaar geleden plotseling in mijn tuin groeide en inmiddels ook in de Mercuurtuin is geplant, de Leonorus cardiaca ook wel hartgespan genoemd. En in het Duits Herzheil en Löwenschwanz heet. Leonorus is de Latijnse benaming voor leeuwenstaart. Een hoogopschietende, overblijvende, zachtbehaarde plant met hoekige stengel en handvormige, donkergroene bladeren. Aan de voet van de plant zijn de bladeren hartvormig. De paarse of witte lipbloempjes staan dicht opeen in de harige bladoksels. De plant noodt niet uit om geplukt te worden. Ze heeft iets ongenaakbaars. Ja, een leeuwenstaart vraagt ook niet om geaaid te worden! De naam hartgespan zegt al dat er spanning rond het hart aan de orde is. De plant werd vanouds gebruikt als middel bij nerveuze hartklachten.
Gebruik
De hele bloeiende plant kan gebruikt worden en gedroogd in de schaduw. Het aftreksel (thee) is een geschikt opwekkend en tegelijk kalmerend middel vooral voor mensen met hartaandoeningen, zenuwpijn en benauwdheid. Je gebruikt 15 gr. op ½ liter water en drinkt twee koppen per dag of lepelsgewijs door de dag. Het wordt ook gebruikt om darmgassen te verdrijven en maagkrampen te verzachten. Het bevordert de menstruatie en wordt aanbevolen bij problemen in de overgang. Ook kan het blad uitgeperst worden.
Voor meer informatie en bestellen van het kruid, zie kruidshop.nl
Margreet Voorhoeve
Info uit: Medicinale planten, snelzoek, natuurgids
ISBN 90389 02050 / CIP