Prostaatklachten: daar ben ik geen vóórstander van!
Casus
Een man met plasklachten komt op het spreekuur. Na het uitvragen van de klacht opper ik de mogelijkheid dat er sprake zou kunnen zijn van een vergrote prostaat en stel verder onderzoek voor. Nadat ik dit voor hem heb geregeld stelt deze man me nog de vraag: “dokter, wat doet een prostaat eigenlijk?” Ik schiet in de lach en zeg: “gôh, dat is nou de eerste keer in bijna twintig jaar werken hier dat een man me die vraag stelt!” Ik geef globaal wat uitleg over de prostaat-anatomie en fysiologie en beloof hem, dat ik erover na zal denken hoe je vanuit antroposofisch perspectief zou kunnen kijken naar de prostaat!
Functie prostaat
Als je Wikipedia met deze vraag bezoekt, verschijnt het volgende relaas op je scherm: De functie van de prostaat is het afscheiden van een licht basische, melkachtige tot witte vloeistof, doorgaans 20-30% van het volume van de zaadvloeistof. Het basisch karakter van de prostaatvloeistof neutraliseert de zure omgeving in de vagina, waardoor het sperma langer in leven blijft. De prostaatvloeistof wordt uitgedreven met de eerste delen van het ejaculaat, samen met de zaadcellen, deze zijn daardoor beweeglijker, hebben een langere levensduur en dit vormt tevens een betere bescherming van het genetisch materiaal (DNA).
Je zou nog kunnen denken dat de prostaat een typisch mannelijk orgaan is, maar als je even doorleest, zie je dat ook vrouwen (weliswaar pas sinds 2002; daarvoor werden dit de para-urethrale klieren genoemd) een “prostaat” hebben!
Als je dan een ingang probeert te vinden naar de functie van de prostaat, kun je beginnen met eens goed te kijken naar de naam: pro-staat, letterlijk: voor-sta(a)nder, vanuit de waarneming dat deze klier als het ware vóór de blaas “staat”; vroeger heette de prostaat dan ook de voorstanderklier.
Prostaat als doorgangsorgaan
De prostaat is een klier maar is ook een doorgangsorgaan: de urine moet eerst door de prostaat heen, alvorens ze het lichaam via de plasbuis kan verlaten. Dit veroorzaakt ook de bekende prostatisme klachten (aarzeling bij het op gang komen van de straal, een slappe straal en vaker ’s-nachts plassen). Daarnaast is de prostaat ook een soort van mengvat, waar zaadcellen uit de zaadleiders worden opgenomen in de zaadvloeistof alvorens ze het lichaam via de plasbuis gaan verlaten.
Zodra mensen ook in staat waren om de menselijke geslachtscellen met een microscoop te onderzoeken, werd in de kop van een zaadcel een homunculus (“mensje”) geschouwd.
Polariteit zaadcel/eicel
Net als zenuwcellen en rode bloedcellen delen menselijke geslachtscellen niet meer. Buiten deze ene overeenkomst staan ze verder in polaire verhouding ten opzichte van elkaar:
parameter eicel zaadcel
afmeting ø 200µ kop ø 2µ, staart 60µ
vorm bol straal
beweeglijkheid laag hoog
stofwisseling actief (open) inactief (kristallijn)
kwetsbaarheid hoog laag
aantal per cyclus één 100 miljoen
levensduur jaren dagen
planeetproces (o.a.) jupiter mercurius
complementair karakter voortplanting
Vanuit de Angabe van Rudolf Steiner dat de baarmoeder als kosmisch orgaan als het ware actief waarneemt welke ongeborenen zich willen verbinden met en incarneren in dit ondermaanse, zou je je kunnen afvragen of de prostaat ook bijdraagt aan een soortgelijke waarneemfunctie.
Om een antwoord te vinden op deze vraag kunnen we de anatomie van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen vergelijken: de complementaire anatomie van de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen (“ sleutel in sleutelgat” – principe) wordt op het etherische vlak als het ware gespiegeld: het uitreikende gebaar van de man verkeert op dit vlak in een ontvangend gebaar, vice versa.
Dezelfde complementariteit (maar dan als het ware weer gespiegeld ten opzichte van de fysieke realiteit) wordt – zoals we eerder zagen bij Wikipedia – ook waargenomen in de vloeistofwereld ter plekke:
fysiek: zuur milieu in vagina basisch milieu van zaadvloeistof
energetisch: yin (“vrouwelijk”) yang (“mannelijk”)
Een vergelijkbare complementariteit kan vervolgens meditatief worden geschouwd in de vragen die verbonden zijn met dit gebied, waarbij “baarmoeder” en “prostaat” in het centrum staan van het geheel van de vrouwelijke respectievelijk mannelijke voortplantingsorganen,
baarmoeder prostaat
wat wordt er kosmisch gewild? hoe kan ik daarbij helpen?
welk wezen wil er via mij incarneren? hoe kan ik dit (karmisch) mede mogelijk maken?
Hierbij is het belangrijk om de gangbare visie op de voortplanting (zodra er een zaadcel versmolten is met een eicel en de bevruchting plaats heeft gevonden, ligt alles in feite vast) als volgt als het ware op te ruimen: door het versmelten van zaadcel en eicel ontstaat er een soort van ontvangst-installatie waardoor er – in de relatieve rust die er op dat moment heerst in het overigens heel dynamische hormoonspel van de vrouwelijke cyclus – een wezen met de wens om te incarneren “binnen” kan komen en zich op aarde kan gaan manifesteren.
Ik hoop dat ik met dit artikel niet alleen de vraag van de betreffende patiënt heb beantwoord, maar dat er tevens wat meer inzicht is ontstaan in het complexe geheel van de voortplanting!
H. Scholberg, huisarts