Vrolick ende blijde
Bij jezelf blijven. Je niet van je stuk laten brengen. Hoe ver laat je indrukken of wat anderen zeggen bij je binnen komen? Hoe regel je dat allemaal? En vooral, hoe leer je het?
Blijf je hier misschien wel je hele leven mee bezig?
Wie is er op zijn zeventigste zó bij zichzelf dat hij of zij zichzelf in balans kan noemen?
Het is ook maar net hoe je in elkaar zit, denk ik. De een is van jongs af gevoeliger dan de ander en zal er dus meer moeite mee hebben.
Als jonge moeder van twee peuters heb ik mezelf pas goed leren kennen. Ik meende dat ik aardig in balans kon zijn, maar het elkaar dwars zitten van deze twee peuters, bracht me totaal van mijn stuk.
Ik werd nog bozer dan zij! Het was alsof alle kennis uit de pedagogieklessen en de praktijkervaring in een Franse kinderkolonie en het gidsenleidster zijn, niet toepasbaar waren in de eigen situatie.
Het gekrakeel van de twee eigen ‘schatjes’ confronteerde me veel directer met mezelf. Ik was er niet op bedacht, dat kleine kinderen het elkaar zo moeilijk kunnen maken en hoe jij dat dan in goede banen kunt leiden. Opvoeden heet dat dan.
Door schade en schande word je dan wijs. Nou ja, wijs! Nu ik mijn kleinkinderen meemaak, moet ik ook moeite doen om me niet van mijn stuk te laten brengen door hun gedrag tegenover elkaar en tegenover mij als hen iets niet zint.
Meester worden over jezelf. Het midden vinden. Je blijft ermee bezig.
Bosje munt
Gelukkig is er altijd weer de kruidentuin waar wijsheid en deugd te vinden zijn.
De munt, met name, zou deze eigenschappen in zich dragen. “Die reuck van Munte maeckt den Mensche vrolick ende blijde”. Daarom plaatsten de Romeinen een bosje munt op de eettafel.
Munt heeft eeuwenlang in hoog aanzien gestaan bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen, maar ook bij nomadenstammen in Noord-Afrika. De geneeskrachtige werking was bekend.
Muntsoorten zijn in het Middellandse Zeegebied inheems. In de West-Afrikaanse landen vormt muntthee een belangrijk onderdeel van de overstelpende gastvrijheid die de bevolking van deze streken eigen is.
Muntsoorten bevatten een hoog gehalte aan vluchtige oliën, bitterstoffen en looistoffen. Dit verklaart waarom alle muntsoorten heilzaam werken voor de spijsvertering en bij kramp en misselijkheid. Vooral pepermunt (mentha piperita) bevat een hoog gehalte aan menthol, die een verkoelende werking heeft. Ook te gebruiken in stoombaden bij verkoudheid.
Kruizemunt (mentha crispa, crispus = gekruld), vanouds bekend in Nederland (crusemunte) is een pijnstillend middel in geval van lichte hoofdpijn of maagpijn.
Het gehalte aan looistoffen zal ook de reden zijn dat munt wordt afgeraden wanneer je homeopatische- of anthroposofische middelen gebruikt. De werking kan door de looistoffen worden verminderd.
Uiterlijk
Alle muntsoorten hebben vierkante stengels, kruisgewijs groeiende bladeren en witte tot donkerrode bloemen in schijnkransen of lange dunne schijnaren. Ze breiden zich allemaal snel ondergronds uit. Dit hebben we in de Mercuurtuin het afgelopen seizoen gemerkt. Er was een stukje omgespit waar een terrasje zou komen. Dit kwam er echter (nog) niet en ja, in de herfst was het stukje één veld van munt. En wel de lekkerste naar mijn smaak: de mentha rotundifolia. Ook wel witte munt genoemd met mooie grote ronde, fluweelzachte bladeren en spitse lila bloempjes. Deze munt heeft een zachte smaak, in tegenstelling tot de mentha piperita, die erg scherp is en ik niet zo geschikt vind om voor thee te gebruiken.
De witte munt, zo genoemd omdat er planten bestaan met een witte tekening op het blad, is vooral als ochtendthee te gebruiken, samen met vlier- en goudsbloemen.
Echt een thee om de dag vrolick ende blijde mee te beginnen en om met wijsheid en deugd het midden te blijven zoeken.
Margreet Voorhoeve