Vuur
Het vuurwerk is afgestoken. Ah, oh, ….. even helemaal buiten en boven geweest of met andere woorden: uit je dak gegaan. Daar is kennelijk vuur voor nodig! Het nieuwe jaar is begonnen en we zijn weer terug in ons dagelijkse doen en laten. Ook daar is vuur voor nodig en dan vooral innerlijk vuur om het innerlijk kompas in de goede richting te houden.
De omstandigheden waarin we ons leven leiden, zijn niet altijd optimaal. Ondersteuning en kracht van buitenaf kunnen we goed gebruiken. We zoeken het vaak in extra inname van vitamines en dat is zeker goed naast een gezond menu, voldoende rust en beweging.
In deze donkere wintertijd wil ik graag de aandacht richten op een natuurlijk vurig middel dat ons kan sterken en beschermen en dat is de mierik (Cochlearia armoracia). Een plant die niet zo bekend is. Van de mierik is het de wortel die het vuur in zich draagt. Een vuur dat ook snel dooft wanneer de wortel aan de lucht wordt blootgesteld, net als vuurwerk dus. U zult de mierikwortel dan ook zelden in een groentezaak vinden.
De mierikwortel behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is een overblijvende, ja zelfs haast niet meer weg te krijgen plant. Hij kan een meter hoog worden en heeft hele lange grof getande brede bladeren en in juni en juli trossen kleine witte bloempjes. Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost-Europa.
De wat houtige wortel, ook wel peperwortel genoemd, is zwavelhoudend en is heel scherp van smaak. Hij maakt net zoals rammenas, radijs, ui, prei en knoflook slijm los en desinfecteert en stimuleert de spijsverteringsorganen en nieren. Om nachtelijke astma aanvallen tegen te gaan, zou het helpen om voor het slapen gaan een halve eetlepel honing te mengen met half zoveel vers geraspte mierikwortel. Daarvoor zou je de plant wel in de tuin moeten hebben. Gedroogd is het in poedervorm te koop of geraspt in vochtige vorm in potjes. Mierikwortel verliest zijn kracht als het wordt meegekookt. Het kan vlak voor het opdienen aan warme gerechten, bijvoorbeeld gebonden saus, worden toegevoegd. Ook is het geraspt lekker in kwark op een boterham of met yomio (yoghurt) en mayonaise mengen en gebruiken als slasaus. Na het schillen en raspen komt de etherische olie vrij, die zeer prikkelend kan werken op ogen en slijmvliezen. Voorzichtig dus!
Onderzoekingen hebben uitgewezen dat de scherpe stof uit mierik bacteriën kan doden. Mierikwortel wordt daarom ook wel ‘penicilline uit de tuin’ genoemd.
Volgens Melly Uyldert zou mierik het slijmvlies van de maagwand versterken en gasvorming tegen gaan. Ook uitwendig kan het als wikkel gebruikt worden op pijnlijke reumatische plekken of om urinezuur door de huid af te leiden. Zelfs als schoonheidsmiddel is het te gebruiken. Men schaaft de mierikwortel en overgiet het met sterke wijnazijn, zet het twee dagen in een goed gesloten fles in de zon en wrijf het afgegoten nat daarna twee weken elke avond op zomersproeten en andere huidvlekken.
We hebben deze vurige plant inmiddels ook in de kruidentuin van Mercuur gezet. Om goede wortels te verkrijgen moet de grond goed diep worden losgemaakt en met compost bemest. De potlooddikke, 20 cm lange wortels enigszins schuin op 30 cm van elkaar in de grond steken en dan na een half jaar kijken of er wat te oogsten valt. De geoogste wortel is enkele dagen in de koelkast te bewaren, maar bij voorkeur in water of in vochtige grond. Succes met dit gezonde vuur!
Margreet Voorhoeve