Wakker worden
Deze zomer bemerkte ik een bepaalde plantenuitbreiding in de tuin achter ons huis en ook in mijn groentetuin op het tuinencomplex ‘Bokt’. Een opmars van een plantje dat er altijd al was, maar nooit aanstalten had gemaakt om veel te groeien. Het plantje begon flink door de tuin te kruipen, zich tussen de maagdenpalm te nestelen, maar vooral onder struiken en hoge planten door te gaan.
Wat blijkt nu. Het plantje wordt ook wel “kruip-door-de-tuin” genoemd. Toepasselijker kan haast niet!
Verwoed ging ik het op ’n dag aanpakken. Het liet zich vrij gemakkelijk uitrukken. Te gemakkelijk eigenlijk. Het wortelt haast niet en het maakt een heel lang liggend dun stengeltje met sierlijke rond gekartelde blaadjes. Ik kende het plantje al vanaf mijn kindertijd. Ik vond toen de blauw-violette bloemetjes heel schattig. Misschien heb je het al geraden. Het is hondsdraf.
Maar toen ik zo drastisch bezig was geweest, dacht ik: waarom vraagt dit plantje mijn aandacht door zo snel te groeien? Ik moet er toch meer over te weten komen.
Het was nooit bij me opgekomen dat hondsdraf een geneeskrachtig plantje zou kunnen zijn. Zo zie je maar, wanneer word je wakker voor iets? Ik zou er nooit aan gedacht hebben om me er in te verdiepen als het zich niet zo opgedrongen had. Mij als het ware wakker schudde en om aandacht vroeg. Hè, kijk eens goed naar mij. Wie ben ik?
De hondsdraf had zelfs een boodschap voor mij.
Wondrank
De naam is waarschijnlijk afkomstig van een heel oud (Gotisch) woord: Gunderaba; wondrank.
Gund betekende: etter, zweer, wond. En reba: rank. Het verbasterde naar gonderave, gondrave, hondrave.
Het was een plant die bij de Germanen hoog in aanzien stond, hetgeen blijkt uit het feit dat hondsdraf aan hun god Thor was gewijd.
Door de eeuwen heen kreeg het plantje vele namen: aardveil, blauwe muur, gesûndheitsbled, kruip door de hage en kruip door de tuin. In Engeland: gill-go-over-the ground of ground ivy.
De officiële naam is Glechoma hederácea.
Gebruik
Hondsdraf bevat veel looizuur, daardoor werkt het sterk op de slijmvliezen van keel en luchtwegen. Het maakt slijm los en drijft water af door de nieren. Het bevat vitamine C.
De volledige plant kan in de zon worden gedroogd. Het aftreksel(thee) is te gebruiken bij verkoudheid en bronchitis. Ook als gorgeldrank bij ’n rauwe keel. Heel geschikt voor kinderen.
Ook voor het reinigen van wondjes.
Het verse jonge blad (voorjaar) heeft een pittige, aromatische smaak en is gesnipperd toe te voegen aan soepen en salade.
Zomaar, gratis in de tuin! Dank je wel Moeder Natuur!
En de boodschap voor mij?
De hondsdraf heeft mij de hele zomer horen hoesten en dacht, nu is het genoeg: ‘hier ben ik, pluk mij’!
Het wonderlijke is dat, sinds ik mij er op een positieve manier mee bezig ben gaan houden en enkele blaadjes gegeten heb, de hoest en het slijm verdwenen zijn!!
Margreet Voorhoeve